När AMD i början av 2017 presenterade processorfamiljen Ryzen visade det sig att plattformen var relativt kinkig gällande kompatibilitet med internminnen. Genom mjukvaruuppdateringar och de nya styrkretsarna i 400-serien har detta förbättrats, men Ryzen-processorer ser fortfarande nämnvärda prestandaökningar med högre frekvenser för DDR4-minnet.

Se SweClockers snabbtest med högre minnesfrekvenser

I forumet finns en utförlig minnesguide med fokus på Ryzen, som skrivits av medlemmen @Tellus82. Nu har Techpowerup publicerat ytterligare ett verktyg för att göra det lättare att krama lite extra prestanda ur senaste snittets processorer från AMD, i form av Ryzen DRAM Calculator som har utvecklats av 1usmus.

Det handlar om en mjukvara som beräknar stabila värden för timings, spänning samt minnesfrekvens baserat på angivna värden och minnets egenskaper. Programmet kan även utgå från inställningar såsom Intels Extreme Memory Profile (XMP), och därefter presentera säkra inställningar för användaren.

Ryzen DRAM Calculator är gratis och kan laddas ned genom Techpowerups webbplats. Mjukvaran har dock enbart stöd för Ryzen-plattformen och DDR4-minne.