Tidigare under året demonstrerade ett flertal aktörer olika tappningar på ray tracing, eller strålspårning, som ska ta realistisk spelgrafik till nästa nivå. Under årets upplaga av GDC-mässan presenterade Nvidia tekniken RTX, som är en hårdvaruaccelererad metod för att kunna implementera ray tracing i realtid för spel.

Nu meddelar bolaget att de har sammanfogat kantutjämningstekniken Temporal Antialiasing (TAA) med RTX, vilket förbättrar precisionen och realismen för de processade bilderna. Nvidia kallar den nya metoden för Adaptive Temporal Antialiasing (ATAA) och flera av föregångarens problem ska vara borta. Ett exempel är kantutjämning av bilder med mycket rörelse.

ATAA.JPG

Enligt uppgift är ATAA en metod som utformats för att användas i just spel, och i spelmotorn Unreal Engine 4 har bolaget uppmätt förbättringar som motsvarar nedskalning från en bild med åtta gånger högre upplösning (eng. supersampling).

Testet genomfördes med det Volta-baserade grafikkortet Geforce Titan V under huven och upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, vilket resulterade i att renderingstiderna hamnade under 33 millisekunder per bild. Detta motsvarar en uppdateringsfrekvens om 30 FPS eller högre.

RTX och ATAA är ännu i sin vagga och är inte kompatibla med något av marknadens konsumentinriktade grafikkort. Nvidias metoder ska sedan i första hand fungera med det egna mjukvaruramverket Gameworks, men även Microsofts nylanserade grafikgränssnitt DirectX Raytracing.

Källa: Nvidia (PDF) via Videocardz