Sedan introduktionen av Valves distributionstjänst Steam har plattformen stadigt ökat i popularitet. I fjol ökade intresset för Battle Royale-spelet Playerunknown's Battlegrounds (PUBG) explosionsartat, och det Steam-tillgängliga spelet har med god marginal passerat Dota 2 när det kommer till antal samtidiga spelare.

Battle Royale-genren har sedermera fått en ny herre på täppan i form av Epic Games Fortnite. Det populära spelläget är till skillnad från PUBG gratis, men titeln finns inte tillgänglig på Steam. Nu rapporterar Arstechnica att användningen av Steam dalat och att det till stor del beror på det minskade intresset för PUBG.

Arstechnica steam.jpeg

Bildkälla: Arstechnica

I januari 2018 meddelade Valve att 6,16 miljoner människor dagligen hade startat ett spel genom Steam, vilket är det högsta värdet för 2018. Siffran har sjunkit under året och för juli ligger genomsnittet på dagliga Steam-användare på 4,53 miljoner, vilket motsvarar en minskning på 26 procent jämfört med januari.

Spelandet brukar minska under mitten av året men tidigare värden ligger på några enstaka procent. Arstechnica skriver att de återkommande spelarna för PUBG är de som minskat mest, medan Counter Strike: Global Offensive och Dota 2 också ser små minskningar. Nämnvärt är dock att användandet för juli månad fortfarande är högre än för samma månad i fjol.