Under årets upplaga av Computex tog kärnornas krig fart på riktigt, där Intels 28-kärniga processor överklockad till 5 GHz var först ut. Kort därefter kontrade AMD genom att avtäcka andra generationens Ryzen Threadripper-processorer med upp till 32 kärnor. Nu dyker information om de båda företagens entusiastplattformar för AMD:s alternativ ut på webben.

Gigabyte X399 Aorus Xtreme 1.png
Gigabyte X399 Aorus Xtreme 2.png
Gigabyte X399 Aorus Xtreme.png

Taiwanesiska Gigabytes bidrag har formfaktorn E-ATX och namnet X399 Aorus Xtreme. För att strömförsörja den 32-kärniga processorn används dubbla 8-pin EPS-kontakter sällskapade av den obligatoriska 24-pin ATX-varianten. Spänningsomvandlingen sker genom 13 faser, som är bestyckade med rejäla kylflänsar sammankopplade med ett värmeledningsrör.

De fyra PCI Express x16-kontakterna sällskapas av en variant i x1-format och totalt tre M.2-platser utrustade med kylflänsar. När det kommer till I/O-panelen bjuder denna på två USB 3.1 (Gen 2) av både Type-A och C, som sällskapas av åtta USB 3.0 Type-A samt in- och utgångar för ljud. Därtill finns inbyggt wifi och tre anslutningar för Ethernet, där en av dessa levererar 10 Gbit/s.

MSI X399 MEG.jpg

Bildkälla: Overclock3d

MSI X399 MEG 1.jpg

Bildkälla: Overclock3d

SweClockers tittade på MSI:s bidrag redan under Computex 2018, men webbplatsen Overclock3d har nu lagt vantarna på den färdiga produkten, med namnet MEG X399 Creation. När det kommer till strömförsörjning över 8-pin EPS och PCI Express-anslutningar är dessa återigen två respektive fem till antalet.

Moderkortet bjuder på hela 19 faser som kyls passivt med hjälp av en kylfläns och värmeledningsrör. Det stora antalet har implementerats för att ge viss marginal för de 24- och 32-kärniga processorerna. Totalt finns utrymme för sju M.2-anslutna enheter varav fyra förpassats till ett separat fläktbestyckat instickskort.

I uppkopplingsväg finns dubbla Ethernet-anslutningar samt trådlös uppkoppling, där alla delar är signerade Intel. USB-anslutningarna är av typen 3.1 (Gen 1 och 2) där nio är Type-A, och detta får sällskap av en Type-C och anslutningar för ljud.

Asus X399 Kylare 2.png

Bildkälla: 4Gamers

Asus X399 Kylare 1.png

Bildkälla: 4Gamers

Asus X399 Kylare.png

Bildkälla: 4Gamers

Asus har istället presenterat en lösning för att hålla den högre strömförbrukningen i schack för bolagets befintliga moderkort. I ett inlägg på den kinesiska webbplatsen 4Gamers syns bilder där Asus X399-bestyckade moderkort Zenith Extreme är först ut med kyllösningen, som ska inkluderas med de nya korten.

Moderkorten Zenith Extreme, ROG Strix X399-E Gaming och Prime X399-A kommer få stöd för de nya processorerna via uppdaterade versioner av BIOS/UEFI. Samtliga har även fästen för fläktar på kylflänsarna som har kontakt med spänningsregulatorerna. De kommande kyllösningarna består av en 40 mm-fläkt, en kylfläns samt monteringsskruvar.

De båda moderkorten bjuder också på åtta platser för internminne i fyra kanaler, RGB-belysning samt SATA-anslutningar. Gigabytes X399 Aorus Xtreme listas för motsvarande 5 500 kronor inklusive moms och ska lanseras den 9 augusti. Priserna för MSI:s moderkort och Asus kylarpaket är ännu okända.