Smarta klockor har på senare tid blivit ett populärt tillbehör, som kan användas för att kontrollera mobiltelefoner och visa notiser och meddelanden. I samband med Apples Iphone-evenemang i september i fjol presenterade bolaget också tredje generationens Apple Watch, som utrustades med 4G/LTE och stöd för röstsamtal.

Samsung presenterade nyligen telefonen Galaxy Note 9, som också får sällskap av en smart klocka med namnet Galaxy Watch. Klockan kommer i två utföranden där storlek och batteritid skiljer dem åt. Bolaget har tidigare erbjudit smarta klockor med Gear-serien, men nytillskotten skrotar alltså namnet.

Liksom Apples variant bjuder de båda på elektroniska SIM-kort som således möjliggöra 4G/LTE-uppkoppling. Varianter med enbart Bluetooth släpps också, men dessa kommer inte att bli tillgängliga i Sverige. Internt återfinns en tvåkärnig Exynos-krets med klockfrekvens om 1,5 GHz. Systemkretsen flankeras av 1,5 GB primärminne samt 4 GB lagringsutrymme.

Galaxy Watch 3.JPG

Galaxy Watch 46 mm Silver

Galaxy Watch.JPG

Galaxy Watch 42 mm Roséguld

Galaxy Watch 1.JPG

Galaxy Watch 42 mm Svart

De två modellerna får urtavlor på 46 och 42 millimeter och AMOLED-skärmar med upplösningen 360 × 360 pixlar, som ligger på 1,3 respektive 1,2 tum. Den större varianten bjuder på ett batteri med 470 mAh, vilket ska räcka för 80 timmars drift. Den mindre klockan specificeras istället med ett batteri på 270 mAh. Enheterna laddas trådlöst och är kompatibla med betallösningen Samsung Pay.

Galaxy Watch är utrustade med diverse sensorer för att kunna användas vid träning, där sammanlagt 39 olika träningsaktiviteter kan registreras. Därtill finns funktioner för att mäta puls och sömn, vilka ackompanjeras av inbyggd GPS.

Klockorna blir tillgängliga den 28 september, men kan förköpas från och med den 14 september. Den större Galaxy Watch-klockan är silverfärgad och ska få en prislapp på 3 990 kronor, medan den mindre varianten blir tillgänglig i svart och roséguld och till priset 3 790 kronor.