För cirka ett år sedan presenterade Intel en ny formfaktor för SSD-enheter, som de kallade för ruler (sv. linjal). Namnet kommer från den avlånga formen, som skulle möjliggöra betydligt mer lagring på en mindre yta. Detta är två viktiga aspekter när det kommer till lagring för servrar, vilket formfaktorn är anpassad för.

Nu avtäcker Intel lagringsenheten DC P4500, vilken blir den första SSD-enheten att använda sig av den nya formfaktorn. Tekniken som används är Intels 3D NAND-kretsar med minnesceller i 64 lager och enheten har ett rekordstort lagringsutrymme på 32 TB.

Enligt företaget tar den upp en tjugondel av platsen jämfört med en motsvarande mekanisk hårddisk, samtidigt som strömförbrukningen endast hamnar på en tiondel. De menar att 32 stycken kan radas upp bredvid varandra för upp till en petabyte (PB) lagring i ett serverchassi.

Det talas inte om någon motsvarande lösning för konsumentmarknaden, men konkurrenten Samsung meddelade nyligen att de påbörjat massproduktion av QLC-baserade lagringsenheter på upp till 4 TB. Bolaget menar att de ser en framtid där större SSD-enheter på 1 TB eller mer blir allt vanligare, i samband med att tekniken utvecklas och blir mer kostnadseffektiv.