Det första Quake-spelet släpptes 1996 av Id Software, och kring millennieskiftet släpptes en rad uppföljare i form av bland annat Quake II och Quake III Arena. Från ettan till tvåan byttes handling och universum ut, men kvar var spelmotorn Id Tech. Spelen var först ut med Id Softwares senaste grafikmotor, innan den licensierades till andra utvecklare.

På senare år har serien fallit allt mer i glömska, men under 2016 avtäcktes arena-shootern Quake Champions. Sedan dess har detaljer om prissättning varierat, men nu avslöjar utvecklaren på spelets officiella webbplats att titeln kommer bli helt gratis att spela. Tidigare fanns en gratis testversion att ladda hem, som spelare senare skulle få behålla om de laddat ned den inom ett visst tidsspann.

Spelmekaniskt hämtar Quake Champions element från seriens tidigare delar. Här märks arena-baserad action, där snabba reflexer och god lokalkännedom är av yttersta vikt. Därutöver är spelet PC-exklusivt, och bjuder på en rad karaktärer från andra Bethesda-spel, där alla kommer med unika färdigheter.

Quake Champions finns att ladda hem på spelklienterna Steam eller Bethesda.net, där titeln för närvarande fortfarande befinner sig i Early Access-stadiet. Sett till intäktsmodellen baseras denna nu istället på att spelare kan köpa ett paket innehållandes alla nuvarande och kommande karaktärer, samtidigt som det även ger möjligheten att skapa skräddarsydda matcher.