År 2017 blev betydelsefullt för AMD på många sätt. Bland annat lanserade företaget sin nya processorfamilj Ryzen, som innebar att de för första gången på många år kunde konkurrera med Intel igen på marknaden. Något det också talades om mycket var nästa grafikkortsarkitektur från AMD, som fått namnet Vega och skulle bli bolagets återkomst även på grafikkortsmarknaden.

SweClockers test av AMD Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56

Idag, den 14 augusti, är det exakt ett år sedan AMD introducerade Vega med de två grafikkorten Radeon RX Vega 56 och RX Vega 64. Modellerna introducerade många nya funktioner, där den mest omtalade var andra generationens HBM-minne som medförde fördelar såsom bättre energieffektivitet jämfört med GDDR5.

rx_vega-2.jpg

Självklart tog de båda modellerna plats i SweClockers testlabb, där det var upp till bevis i såväl spel som syntetiska tester. Jämfört med sina föregångare i Radeon RX 400- och RX 500-serien märktes stora förbättringar och grafikkorten lyckades i många speltitlar hålla jämna steg med konkurrenten Nvidia.

Sett till betyg var det endast den billigare Radeon RX Vega 56 som belönades med en utmärkelse från SweClockers, där den bland annat hyllades för utmärkt prestanda för prisklassen. Bland de mer negativa aspekterna syntes kylarlösningen och den höga strömförbrukningen, problem som åtgärdats något i och med introduktionen av modeller från partnertillverkare.