I början av året presenterade Samsung den egna systemkretsen Exynos 9810 som används för bolagets telefoner Galaxy S9 och storasyskonet Galaxy S9+, men även för nykomlingen Galaxy Note 9. Systemkretsen bjuder bland annat på ett inbyggt modem, som kan nå nedladdningshastighet om 1 200 Mbit/s.

Den fristående 5G-standarden spikades av samarbetsorganisationen 3GPP i juni, och bland specifikationerna syns hastigheter om tiotals gigabit per sekund och lägre latens i jämförelse med 4G/LTE-standarden. Nu presenterar Samsung det första modemet som stödjer de senaste riktlinjerna för 5G, som har namnet Exynos Modem 5100 och tillverkas på 10 nanometer.

Modemet är även bakåtkompatibelt med standarder såsom 4G/LTE och 3G och klarar frekvenser lägre än 6 GHz, men även mmWave-tekniken som finns i 5G-specifikationerna och nyligen demonstrerades av Qualcomm. Tekniken innebär radiovågor med betydligt högre frekvenser än dagens mobilnätverk och teoretiskt kan Exynos Modem 5100 komma upp i nedladdningshastigheter om 6 Gbit/s.

Med 5G-standard och frekvenser upp till 6 GHz gäller anslutningshastighet på maximalt 2 Gbit/s, medan det för 4G/LTE handlar om 1,6 Gbit/s. Kretsen ska bli tillgänglig för bolagets kunder i slutet av 2018, men huruvida den kommer användas för de kommande Galaxy S-telefonerna är ännu okänt.