Det har gått tre år sedan Starbreeze avtäckte vad de då kallade för Project Star VR. Ett år senare meddelade den svenska utvecklaren att de ingått i ett samarbete med Acer för bland annat utveckling och försäljning och bildade bolaget Star VR Corporation.

Under årets upplaga av grafikkonferensen Siggraph avtäcker Star VR sitt senaste VR-headset, vilket får namnet Star VR One. Modellen kommer med flera nyheter jämfört med föregångaren, där en av de största är inbyggd ögonspårningsteknik från svenska Tobii. Precis som tidigare modeller har headsetet även ett större synfält (eng. field of view) jämfört med konkurrenterna, med 210 grader.

Inbyggd ögonspårning möjliggör bland annat så kallad foveated rendering, vilket innebär att grafik som användaren tittar på renderas i högre upplösning. Det minskar i sin tur kravet på hårdvaran, då inte hela bilden behöver renderas med högsta möjliga grafik.

starvr.jpg
starvr2.jpg
starvr3.jpg

Till skillnad från exempelvis Oculus Rift och HTC Vive riktar sig dock inte Star VR One till vanliga konsumenter. Istället ligger fokus på företag med bland annat nöjesparker och upplevelsecenter som riktar in sig på virtuell verklighet. Förutom VR-headset samarbetar även Star VR med filmföretaget Imax för att utveckla upplevelser för virtuell verklighet.

Specifikationsmässigt bestyckas headsetet med en AMOLED-panel med "5K-upplösning". Någon exakt upplösning anges inte, men enligt Upload VR rör det sig om 1 830 × 1 464 pixlar per öga. Panelen har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, precis som övriga modeller på marknaden, och det finns stöd för spårning med hjälp av Steam VR.

Star VR One har ännu inget lanseringsdatum eller pris, men väntas bli dyrare än andra konsumentinriktade produkter på marknaden.