Det har gått två år sedan Nvidia senast lanserade en ny grafikarkitektur och efter många rykten avtäckte nyligen företaget uppföljaren till den. I enlighet med information som läckt ut på förhand får den nya arkitekturen namnet "Turing" och blir först ut med GDDR6-minne.

Enligt branschkällor till Nordichardware dyker nästa generations Geforce upp hos svenska återförsäljare den 20 augusti, något som även bekräftas av uppgifter till SweClockers. Enligt uppgift kommer Geforce RTX 2080, som väntas bli den nya toppmodellen, läggas upp för förbokning direkt efter Nvidias presskonferens som hålls innan Gamescom-mässan.

Tidigare under månaden har flera svenska återförsäljare lagt upp bilder på sociala medier som ytterligare antytt om en ny lansering från Nvidia är nära. Det som lagts upp är gröna rutor tillsammans med taggen "Beforthegame", vilket är samma som Nvidia använde i det videoklipp de publicerade nyligen.

Pascal_vs_Turing.jpg

När det kommer till specifikationer för Geforce RTX 2080 finns det ännu inga uppgifter tillgängliga. Troligt är dock att de, precis som Quadro-modellerna, utrustas med snabbare GDDR6-minne från Samsung och lägger stort fokus på strålspårning (eng. ray tracing).

De nya minneskretsarna fördubblar kapaciteten jämfört med Samungs GDDR5-minne och för Quadro-korten specificeras en överföringshastighet på 56 GB/s. Enligt Samsung handlar det om en ökning med 75 procent jämfört med föregångaren

En av de stora nyheterna med GDDR6 är att det är möjligt att uppnå högre minnesbandbredd med en mindre minnesbuss. För Quadro RTX 5000 som har en 256-bitars minnesbuss ligger minnesbandbredden på 448 GB/s, vilket kan jämföras med Geforce GTX 1080 som med samma minnesbuss och GDDR5X endast kommer upp i 320 GB/s.

Nvidias presskonferens börjar den 20 augusti klockan 18:00 svensk tid och kommer även att direktsändas. Lanseringsdatumet för den nya modellen är ännu okänt men väntas även det avtäckas under evenemanget.

Läs mer om Turing!
PNY avslöjar specifikationer och pris för Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti
Grafikkretsarna för Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti avslöjas
Nvidias Turing-grafikkort från MSI dyker upp på bild