När det kommer till konsumentinriktade grafikkort har Nvidias Pascal-baserade Geforce GTX 1000-serie varit på tapeten i över två år. Nyligen avtäckte bolaget den nya grafikarkitekturen Turing, som ska ta plats i nästa generations grafikkort där Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti väntas gå i spetsen.

Klockan 18:00 ikväll går Nvidias direktsända presskonferens av stapeln, där skådeplatsen är tyska Köln. Mycket pekar mot att nya grafikkort kommer stå på menyn, där tidigare rapporter gör gällande att Geforce RTX 2080 i samband med evenemanget kommer bli tillgänglig för förhandsbokning.

De senaste dagarna har bilder på flera modeller från tredjepartstillverkare hittat ut på webben. Därtill har toppmodellen Geforce RTX 2080 Ti figurerat med referenskylare, där denna bestyckats med dubbla fläktar som således ersätter den äldre varianten med en ensam radialfläkt.

Geforce RTX 2080 och den mer kraftfulla RTX 2080 Ti-varianten ska bestyckas med grafikkretsarna TU104 respektive TU102, som ackompanjeras av 8 och 11 GB GDDR6-minne. En av höjdpunkterna för Geforce RTX 2000-familjen väntas vara stöd för tekniken RTX, som innebär hårdvaruaccelererad strålspårning (eng. ray tracing) i realtid.

Tillverkaren PNY har tidigare listat de båda grafikkorten i sin webbutik, där bilder specifikationer och pris visades. Prislapparna för PNY:s varianter uppgavs till motsvarande 9 250 och 11 500 kronor, men vad de officiella specifikationerna och priserna landar på återstår att se.

► Läs alla artiklar om den kommande arkitekturen #Turing