Tjänster för att direktsända spelsessioner och turneringar finns det gott om och den dominerande aktören på marknaden är idag Twitch. Andra företag har dock på senare år börjat utmana plattformen, däribland Youtube som lanserade Youtube Gaming under 2016.

Nu ger sig även Valve in i leken med sin tjänst Steam TV. Den lanseras skarpt i samband med Dota 2-turneringen The International 2018, som är världens störst e-sportsturnering. Tjänsten är integrerad med Valves speltjänst Steam och det är möjligt att bjuda in vänner och skapa grupper för att titta tillsammans och prata via röst eller text om den pågående matchen.

ads8sd_steamtv_ss01.jpg

Något som skiljer Steam TV från exempelvis Twitch är möjligheten att hoppa bakåt under direktsändningens gång. Det finns även integrering med spelet som visas och för Dota 2 markeras viktiga händelser såsom matchens början och strider ut automatiskt, för att enkelt kunna gå tillbaka till dessa.

Steam TV visar i dagsläget endast Dota 2 och det är ännu okänt hur Valve planerar att utöka den. Det spekuleras dock kring att det framöver kommer vara möjligt för användare att strömma sina spel via tjänsten, men detta har inte bekräftats av Valve.