Spelutvecklaren Valve har länge varit i framkant när det kommer till att göra PC-spel tillgängliga för flera genom att göra dessa spelbara på andra operativsystem än Windows. Initiativet påbörjades för åtta år sedan då spel som såldes på Steam inkluderade versioner för både Mac och Linux om de fanns tillgängliga och utbudet har växt sedan dess.

På sin webbplats meddelar nu Valve att de lanserar ett verktyg de kallar för Proton, vilket ska göra det möjligt att spela Windows-spel på Linux även om det inte finns en specifik version för operativsystemet. Proton baseras på mjukvaran Wine, men har modifierats av Valve för att specifikt fokusera på spel.

Förbättringar i Proton jämfört med Wine inkluderar bland annat bättre prestanda i spel, bättre stöd för helskärmsläge samt stöd för handkontroller. Spelprestandan är en av de största skillnaderna och beror bland annat på att DirectX 11- och DirectX 12-stödet bygger på Vulkan.

proton.png

Valve hoppas att Proton ska göra det lättare för utvecklare att göra spel tillgängliga för Linux, då de inte behöver lägga lika mycket tid på att implementera stöd för operativsystemet och kan fokusera på annat såsom prestanda. Även utvecklare som inte planerar att utveckla en separat Linux-version kan förbättra prestandan med Proton genom att optimera spelet för Vulkan.

Proton är än så länge i betastadiet och användare som vill pröva det måste uppdatera till betaversionen av Steam-klienten för Linux. I dagsläget finns det stöd för ett tjugotal spel, såsom Doom från 2016 och Nier: Automata, och Valve meddelar att denna kommer utökas framöver.