I början av 2018 upptäcktes nya säkerhetshål som fanns i processorer från både Intel, AMD och ARM. Hårdast drabbad var Intel då i princip samtliga modeller från företaget påverkades av säkerhetshålen, som senare fick namnen Spectre och Meltdown. Sedan dess har de tillsammans med andra tillverkare släppt uppdateringar för att täppa till hålen.

Nyligen uppdagades ytterligare ett säkerhetshål som främst påverkar Intels företagskunder och kort därefter släppte bolaget en mikrokodsuppdatering som skulle åtgärda detta. Nu har även en uppdatering för konsumentinriktade processorer släppts och i samband med detta uppdaterar Intel sitt användaravtal, vilket mötts av negativa reaktioner.

You will not, and will not allow any third party to (i) use, copy,
distribute, sell or offer to sell the Software or associated documentation; [...] (v) publish or provide any Software benchmark or comparison test results.

Det många reagerat på är att Intel lagt till en ny del till avtalet som hindrar kunder från att publicera testresultat som jämför prestandan mellan den gamla mikrokoden och den nya. Det är ännu okänt om det kommer påverka vanliga användare, då det ser ut att rikta sig till utvecklare av Linux-distributioner samt företag som vill implementera koden i sina produkter.

Ett annat tillägg i avtalet är att ett godkännande även innebär att användaren går med på att denne är juridiskt bunden av det. Detta tillsammans med andra ändringar har gjort att bland annat Debian-utvecklare valt att inte skicka ut en uppdatering med den nya mikrokoden. Intel har själva ännu inte kommenterat på det nya avtalet.

Källa: Bruce Perens