I samband med årets Computex-mässa avtäckte chassimakaren Phanteks sin nya skapelse Evolv X, vilken presenterades som en påkostad och kraftigt förbättrad uppföljare till 2015 års Enthoo Evolv ATX. Drygt tre månader senare har det nu blivit dags för företaget att lansera modellen skarpt.

Evolv_X_Anthracite_Grey_584.jpeg
Evolv_X_Anthracite_Grey_221.jpeg
Evolv_X_Anthracite_Grey_504.jpeg

Phanteks Evolv X är ett miditowerchassi med yttermåtten 240 × 520 × 520 samt en vikt på beskedliga 15 kg. Modellen bygger kring en stålstomme som bestyckats med yttre paneler av tjock aluminiumplåt samt gångjärnsförsedda sidopaneler av härdat glas. Färgmässigt levereras chassit i antingen svart, grått eller silver.

Medan modellen påminner mycket utseendemässigt om sin äldre broder Enthoo Evolv ATX säger sig Phanteks ha förbättrat det chassits största tillkortakommande – luftflödet. Evolv X har begåvats med kraftigt utökade ventilationsöppningar både i fronten samt toppen, vilket ska ge bättre kylpotential vid både luft- och vattenkylning.

evolvx_inside.JPG

På insidan syns en öppen layout med plats för moderkort upp till formfaktorn E-ATX, grafikkort med längder upp till 435 mm samt processorkylare med en höjd på maximalt 190 mm. Ventilationsmässigt sväljer modellen sex stycken 140 mm-fläktar (varav tre medföljer) medan den på radiatorfronten kan husera varianter på 420 mm i fronten, 280 mm i toppen samt 140 mm i bakkant.

Evolv_X_Anthracite_Grey_401.jpeg

På baksidan av moderkortsplåten har mycket möda lagts på att dölja kabelansamlingar från att synas genom panelen av härdat glas. Detta åstadkoms genom två gångjärnsbestyckade täckplåtar, vilka döljer de förmonterade kardborrbanden som håller fast kablarna. Täckplåtarna fungerar även som monteringspunkter för totalt sex 2,5"-enheter.

Bakom den nedre plåten syns även plats för fyra 3,5"-enheter samt monteringsplatsen för nätaggregatet. I den övre delen av chassit syns en förmonterad PWM-hubb, vilken kan driva och styra upp till tre 3-pins samt fyra 4-pinsfläktar. I samma region sitter även modellens integrerade ljuskontroller som driver de förmonterade DRGB-listerna i framkant samt utmed chassits sida.

evolvx_itx.JPG

En intressant och ganska ovanlig finess i den här storleksklassen är möjligheten att montera in ytterligare ett system i chassit. Genom att köpa till en monteringsram går det nämligen att skruva in ett moderkort enligt formfaktorn Mini ITX i modellens topp. Här är tanken från företagets sida att man även ska komplettera med deras nya nätaggregat Revolt X, som kan driva två system samtidigt.

Phanteks Evolv X har en rekommenderad prislapp på 199,99 EUR och väntas finnas tillgänglig i handeln i början av september.