Headset för virtuell verklighet (VR) har funnits på marknaden i några år, och de mest välkända produkterna är kanske Oculus Rift och HTC:s Vive. I samarbete med flera tillverkare har även Microsoft äntrat scenen genom plattformen Mixed Reality, som har en bredare målgrupp genom lägre prestandakrav och priser.

Sedan en tid tillbaka säljer också Sony VR-headset, som utformats för Playstation 4 och har namnet Playstation VR. Microsofts konkurrerande spelkonsol Xbox One var tänkt att få ett VR-headset, något företaget meddelade i början av 2017. Den kraftfullare spelkonsolen Xbox One X var även från början framtagen med VR i åtanke.

Enligt uppgifter till Cnet avblåstes dock utvecklingen av detta tidigt under 2018 och planerna är lagda på is. De flesta detaljerna om den Xbox One-anpassade VR-produkten är okända, men enligt uppgift ska skärmpanelerna enbart vara något sämre än dito för Vive och Rift, som båda har en upplösning om 1 080 × 1 200 pixlar per öga.

Anledningen till Microsofts inställda VR-headset uppges vara att företaget istället inväntar teknik som möjliggör en smidigare produkt. Däribland uppges billigare alternativ för en trådlös upplevelse, vilket i dagsläget innebär en merkostnad på ungefär 300 USD, motsvarande 3 000 kronor. Huruvida Microsoft har planer på konsolanpassad VR för nästa generations Xbox-konsoler är ännu okänt.