Tidigare under månaden avtäckte Nvidia till slut sin nya arkitektur "Turing", som blir företagets första på hela två år. Avtäckandet skedde under ett evenemang i Tyskland i samband med Gamescom och direkt efter gick de två nya modellerna Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti att förboka hos svenska återförsäljare.

SweClockers har frågat flera stora återförsäljare om hur förbokningarna av modellerna gått och det framgår bland annat att försäljningen gått bra hos samtliga. Ingen vill gå ut officiellt med exakt hur många förbokningar det rör sig om, men hos samtliga handlar det om tresiffriga antal. En annan berättar även att de slog rekord under första timmen, jämfört med tidigare lanseringar.

Enligt en av återförsäljarna stod Geforce RTX 2080 Ti för majoriteten av de 100 förbokningar de fick in under första dagen, medan en annan berättar att det rörde sig om runt 200 förbokningar per modell. Detta trots en prislapp som ligger runt 15 000 kronor för RTX 2080 Ti och runt 9 000 kronor för RTX 2080, vilket kan jämföras med 8 500 kronor för Geforce GTX 1080 Ti när den lanserades.

Nvidia-Turing-Family-2.jpg

Just priset är något som blivit omtalat på förhand, inte minst bland potentiella köpare som ifrågasatt den höga prislappen. Detta är även något en av återförsäljarna som SweClockers talar med anmärker på och menar att den höga dollarkursen inte varit till deras fördel. På grund av detta förväntade de sig ingen försäljningen på samma nivå som Geforce GTX 1000-serien.

Anledningen till att Geforce RTX 2080 Ti är populärare sett till förbokningar går endast att spekulera kring. En av anledningarna kan dock vara att prestandatester på förhand talar för att Geforce RTX 2080 inte innebär något stort kliv jämfört med Geforce GTX 1080 Ti, och RTX 2080 Ti blir därför det naturliga valet för den som vill byta upp sig från tidigare generation.

Nämnvärt är dock att det än så länge handlar om förbokningar, något som inte alltid är en bra indikation på försäljningen vid lansering. Detta då försäljningssiffrorna kan sjunka innan produkterna faktiskt släpps, bland annat på grund av att kunder väljer att avboka eller inte hämta ut och slutföra köpet.

20180820_202002.jpg

Geforce RTX 2080 Ti bestyckas bland annat med 11 GB GDDR6-minne samt en klockfrekvens på 1 350 MHz. Nytt för modellen samt det mindre syskonet Geforce RTX 2080 är även höghastighetsgränssnittet NVLink. Toppmodellen uppges även kunna klara över 60 FPS i 4K-upplösning i moderna speltitlar, något som många nuvarande modeller har problem med.

Nytt för Geforce RTX 2000-serien är Nvidias teknik för strålspårning (eng. ray tracing) i realtid. Utöver det talar företaget om ny teknik för kantutjämning som går under namnet Deep Learning Super-Sampling, eller DLSS. Den använder AI för att leverera liknande resultat som Nvidias Temporal Anti-Aliasing (TAA) men med betydligt mindre inverkan på prestandan. Det nya namnet för Nvidias grafikkort, RTX, är även samlingsnamnet för alla de nya teknikerna.

Nvidia Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti lanseras den 20 september och har en rekommenderad prislapp på 9 199 respektive 13 999 kronor. Detta gäller för Founders Edition-modellerna i Nvidias egen webbutik och rekommenderade priser för modeller från partnertillverkare är ännu okänt. Dessa är tänkta att vara billigare än Founders Edition, men om så blir fallet återstår att se.