Skärmar och TV-apparater med 4K-upplösning har på allvar börjat leta sig ut till gemene man under de senare åren. Vanligast är det fortfarande inom TV-segmentet, där det kombinerats med stöd för bildtekniken HDR som även det blivit standard för många modeller.

Nästa steg anser många vara 8K-upplösning, eller 7 680 × 4 320 pixlar. Detta innebär en fyrdubbling av antalet pixlar jämfört med 4K UHD och många tillverkare har börjat experimentera med denna typ av paneler under det senaste året. Under årets IFA-mässa avtäcker Samsung sin första TV med 8K-upplösning, vilken använder företagets LCD-teknik QLED.

Modellen kommer i fyra storlekar – 65, 75, 82 och 85 tum – och kommer bland annat med stöd för HDR-standarden HDR10+, som ska konkurrera med Dolby Vision och utvecklas av Samsung tillsammans med andra aktörer. För att nå upp till denna har panelen en maximal ljusstyrka på 4 000 nits, vilket är betydligt högre än de 1 000 nits som återfinns i många andra HDR-kapabla modeller.

Samsung nämner även vad de kallar för “8K AI Upscaling”, vilket är en separat krets som hanterar uppskalning av innehåll. Enligt företaget själva ska den göra det möjligt att med hjälp av AI skala upp innehåll till 8K-upplösning oavsett originalformat.

Samsung Q900R lanseras under september månad till ett ännu okänt pris. Detta väntas dock ligga på den högre delen av skalan, då en tidigare modell från Sharp kostar runt 120 000 kronor.