September månad ligger för dörren, vilket traditionen trogen innebär att det är dags för Apple att hålla låda och lansera en ny serie Iphone. Bolaget vill inte vara sämre i år utan skickar nu ut inbjudningar till utvalda medier och profiler för att närvara på en av årets största telefonhändelser.

Apple-event-12-september.jpg

Efter en myriad av rykten råder inga tvivel om att Apple har inget mindre än tre nya Iphone-modeller i antågande, där nyheten är att samtliga ska omfamna designen som introducerades med fjolårets exklusiva Iphone X (10). Det vill säga skärmar med minimala kanter och en "flärp" i toppen för Face ID samt frontkamera.

Det här innebär ännu mer OLED, där två av modellerna väntas bestyckas med paneltypen. Den ena med 5,8-tumsskärm likt dagens Iphone X och den andra med en massiv 6,5-tumsskärm. Den tredje telefonen tros få en 6,1-tumsskärm och istället använda en LCD-panel, vilket flankeras av andra avvägningar för att göra det till ett mer prisvärt alternativ än OLED-duon.

För insidan blir det en ny generations systemkrets, där 12 kommer efter 11. Apple A12 väntas ta klivet från A11:ans 10 nanometer ned till 7 nanometer, vilket enligt TSMC innebär 20 procent bättre prestanda och 40 procent bättre energieffektivitet. Detta flankeras av förbättrade processorkärnor och grafikdel från Apple.

Det blir så klart även en ny version av operativsystemet IOS, en behandling som även väntas för Apple Watch. Även Apple TV och Mac OS för Apples datorer ska få nya versioner, men om även dessa introduceras den 12 september är inte lika självklart.

Förutom att alltid hålla Iphone-evenemang i september brukar Apple ge ledtrådar i sina inbjudningar, denna gång med texten "Gather round". En spekulation är att det innebär att Apple överraskar med en rund Apple Watch, men det kan likväl bara vara en anspelning på att eventet hålls i Apples nya högkvarter Apple Park.

Evenemanget går av stapeln klockan 19:00 svensk tid och kommer sändas live via Apples webbplats.