I och med att företag får allt större insyn i användarnas beteende på internet har personlig integritet blivit en allt viktigare fråga. Ett av de företag som arbetat mycket med detta är Mozilla, som bland annat utvecklar webbläsaren Firefox. I slutet av 2017 introducerade de en funktion som gjorde det svårare för webbplatser att spåra användarna och nu fortsätter de på samma spår.

De meddelar att de i och med en kommande version av webbläsaren kommer blockera så kallade trackers, som spårar och håller koll på användarnas beteende och bland annat anpassar reklam efter det. Mycket av spårningen görs i bakgrunden och utan att användarna märker av det och Mozilla menar att de vill ge dem mer kontroll över sin personliga information.

Enligt Mozilla innebär det många positiva konsekvenser för användarna, bland annat då webbsidor laddar snabbare. En tidigare studie gjord av Ghostery visar att över hälften av all tid som går åt till att ladda in webbplatser beror på trackers som används för att hålla koll på användarens beteende.

Förutom detta planerar även företaget att slå ner på skript som körs i bakgrunden och använder processorkraft för att bryta kryptovalutor, något som blivit vanligare i och med kryptovalutornas ökade popularitet. Blockeringen av trackers implementeras i version 63 av Firefox, som släpps i oktober.