Theme Hospital, som utvecklades av brittiska Bullfrog, lanserades för över 20 år sedan och anses idag vara något av en kultklassiker av många spelare. Det är ett simulatorspel som går ut på att bygga och underhålla ett sjukhus, med allt vad det innebär. Tidigare under 2018 avtäcktes den andliga uppföljaren Two Point Hospital, som nu recenseras av SweClockers syskonsajt FZ.

Läs hela recensionen av Two Point Hospital hos FZ

Precis som i Theme Hospital tar spelaren på sig rollen som sjukhuschef för att ta hand om patienter och hålla igång verksamheten. Många minns säkert humorn från Theme Hospital och enligt FZ är den ständigt närvarande även i den andliga uppföljaren, med allt ifrån påhittiga sjukdomar såsom "Light headed" – som förvandlar patientens huvud till en glödlampa – till roliga utrop i högtalarsystemet.

two-point-hospital.jpg
two-point-hospital2.jpg
two-point-hospital3.jpg

Humorn beskrivs dock endast som en av många av spelets styrkor. Något annat som nämns är själva uppbyggandet och underhållet av sjukhuset, där spelaren förflyttas mellan olika städer och nivåer och ställs inför nya utmaningar. När de avklarats belönas spelaren med mynt som kan användas för att låsa upp föremål till sjukhuset, såsom arkadmaskiner och luftkonditionering..

Two Point Studios andliga uppföljare till Theme Hospital är ett värdigt substitut, och mer därtill. Humor blandat med strategi och logistik. Det är sådant här som fortfarande får mig att tro på spelens makt. Att vara helt slut efter en djävulsk dag på jobbet och bara känna hur stressen rinner av mig. Spelglädje i dess ädlaste form. Tack för pillren!

Sammanfattningsvis belönas Two Point Hospital med betyget 4 av 5, något som motiveras med att det blandar humor och strategi på ett välavvägt sätt och är ett "värdigt substitut" för Theme Hospital. Two Point Hospital finns tillgängligt nu för PC/Windows, Mac OS samt Linux.