För skärmar ämnade för spel är någon form av adaptiv bildsynkronisering vanligt, där Nvidias egenutvecklade G-sync och AMD:s Freesync är två tekniker. Sistnämnda baseras på standarden VESA Adaptive Sync och samtliga varianter används för att undvika problem såsom tearing, genom att uppdatera skärmen i samma takt som grafikkortet genererar bildrutor.

Under 2015 berättade Intel att de var intresserade av att implementera Adaptive Sync i sina grafikkretsar och det siades att detta kunde ske i samband med lansering av Kaby Lake-familjen. Så blev inte fallet och bolaget har därefter varit tystlåtna om ämnet. Nu bekräftar Intels Chris Hook att planerna ännu är aktuella.

chris hook adaptive sync.jpg

Bildkälla: Reddit

I en tråd på forumet Reddit har en medlem publicerat en konversation med Hook, som bekräftar att halvledarjättens kommande grafikkretsar ska erbjuda stöd för adaptiv bildsynkronisering. Chris Hook lämnade tidigare under året AMD för att arbeta med marknadsföring kring Intels satsning på grafikkort – en satsning som även de tidigare AMD-anställda Jim Keller och Raja Koduri jobbar med.

Stöd för Adaptive Sync innebär att Intels kommande dedikerade grafikkort samt integrerade grafikdelar kan använda en dynamisk uppdateringsfrekvens, och detta tillsammans med befintliga skärmar med exempelvis Freesync. Det är fortfarande oklart när företaget ämnar implementera funktionen, men tidigare uppgifter talar för att grafikkort med kodnamn Arctic Sound blir tillgängliga under 2020.

Källa: Reddit