De senaste åren har grafikkortsmarknaden gått starkt, inte minst till följd av ökad efterfrågan på högpresterande grafikkretsar för spel. Samtidigt har brytningen av kryptovalutor varit en annan starkt drivande faktor, vilken orsakade dålig tillgång och volatila priser under en tid.

Analysföretaget Jon Peddie Research har kikat närmare på marknaden för dedikerade grafikkort, och i bolagets analys för årets andra kvartal noteras det att efterfrågan på grafikkretsar viker nedåt. Jämfört med ett år sedan föll försäljningen med 5,7 procent, samtidigt som försäljningen av stationära datorer ökade med 8,8 procent.

Anledningen sägs vara ett avtagande intresse för brytning av kryptovalutor. Detta beror delvis på specialiserad hårdvara vilken gör vanliga grafikkort mindre lönsamma, och delvis på lägre värderingar av en rad populära kryptovalutor. Samtidigt fortsätter marknaden för speldatorer att växa hälsosamt.

Nvidia-Turing-Family-6.jpg

När det kommer till förhållandet i marknadsandelar mellan ärkerivalerna Nvidia och AMD ökar Nvidia från 65 till 69 procent, medan AMD minskat från 35 till 31 procent jämfört med det första kvartalet. Sett till andra kvartalet 2017 är siffrorna i princip oförändrade på årsbasis. Totalt såldes grafikkort till ett värde av 36 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Avslutningsvis bedöms marknaden för speldatorer vara välmående, då tillverkare investerar starkt på produkter skräddarsydda för ändamålet. Bland annat e-sport sägs locka fler människor till datorspelandet. Nämnvärt är dock att speldatorer är en relativt liten andel av all datorförsäljning överlag.