Den långa förseningen av 10 nanometer orsakar svåra kapacitetsproblem för Intel, vars fabriker som tillverkar kretsar på 14-nanometerskretsar är fyllda till brädden. Det här gör att bolagets processorer blir en bristvara under åtminstone resterande del av år 2018.

Intels 14-nanometersprocessorer bristvara under 2018 års andra hälft

Ett naturligt sätt att möta efterfrågan på är att bygga ut kapaciteten, men då Intel fortfarande har siktet inställt på 10 nanometer är det osannolikt att bolaget går den vägen. Nu rapporterar Digitimes att Intel i vissa fall inte kunnat leverera ens hälften av de efterfrågade volymerna och tar hjälp av TSMC för att råda bot på de mest akuta problemen.

Enligt rapporten lägger Intel över tillverkningen av styrkretsen H310 och "flera andra" kretsar i 300-serien på kontraktstillverkaren TSMC. Detta för att istället lämna plats åt produkter med högre marginal i de egna fabrikerna, där specifikt processorer för servermarknaden anges.

När TSMC går in i produktion av kretsar från Intel framgår inte och inte heller hur länge samarbetet kommer pågå. Intels egen prognos är att de inte går in i storskalig produktion på 10 nanometer förrän fjärde kvartalet år 2019 och innan dess är det sannolikt att bolagets egen tillverkningskapacitet inte räcker till.

Tillverkningstekniken 14 nanometer är Intels mest långlivade någonsin, då de tidigare introducerade en mer avancerad nod vartannat år. Processorer på nuvarande och ännu aktuella 14 nanometer såg dagens ljus september år 2014, det vill säga för fyra år sedan och om Intel lyckas få bukt med 10 nanometer hinner tekniken fylla fem år innan den får en ersättare.