Att Intel har stött på patrull med övergången till 10 nanometer är ingen hemlighet, och den kommande serien av Core-processorer ska istället tillverkas på företagets välbeprövade 14-nanometersteknik. Halvledarjättens produktionslinjer för 14 nanometer är dock fyllda till brädden, vilket bland annat har resulterat i att vissa styrkretsar förpassats till mindre transistortäta tekniker.

In response to the stronger than expected demand environment, we are continuing to invest in Intel’s 14nm manufacturing capacity.

Nyligen meddelades att kontraktstillverkaren TSMC övertar viss produktion på 14 nanometer för att avlasta Intels fabriker, och specifikt handlade det om flera styrkretsar i 300-serien. I ett uttalande gör Intel nu gällande att så inte är fallet och bolaget ska istället fortsätta utöka den egna tillverkningskapaciteten för noden.

Storskalig produktion på 10 nanometer kommer att vara igång först under fjärde kvartalet 2019, enligt Intels egna prognoser. Under resten av 2018 väntas därför processorer bli en bristvara till följd av processormakarens underdimensionerade kapacitet, vilket rapporterades i början av september.

Information kring kommande Core 9000-serien har duggat tätt och bland nyheterna syns fastlödda värmespridare och modeller med upp till åtta kärnor, som väntas lanseras någon gång i oktober. Processorfamiljen har kodnamn Coffee Lake Refresh och blir den fjärde generationen att baseras på arkitekturen Skylake.

Källa: PCGamesn