När det kommer till intern lagring i datorer har utvecklingen allt mer gått mot att använda flashbaserade lagringsenheter, som tar upp mindre plats men erbjuder högre hastigheter och större utrymme. För portabla hårddiskar är dock läget annorlunda, med mer fokus på stort lagringsutrymme och hållbarhet.

Tillverkaren Adata lanserar nu sin portabla hårddisk HD830, som särskiljer sig genom att den enligt företaget själva är "nästintill oförstörbar". Detta tack vare tre skyddande lager som skyddar enheten mot tryck, vibrationer och andra typer av skador.

Adata menar bland annat att den kan motstå tryck på upp till 3 000 kg samt fall på upp till 1,2 meter. Den är även certifierad enligt IP68 och är därmed vattentät till två meters djup i upp till två timmar.

productGallery6112.jpg
productGallery6115.jpg
productGallery6116.jpg

Sett till specifikationer mäter den in på 140 × 96 × 33 mm (B×D×H) och väger mellan 500 och 600 gram, beroende på lagringskapacitet. Formfaktorn är 2,5 tum med USB 3.1 för anslutning, och modellen kommer i tre utförande med antingen 2, 4 eller 5 TB. Adata HD830 kommer med 3 års garanti, men uppgifter gällande lanseringsdatum och pris är ännu okända.