När både Intel och AMD släpper nya processorplattformar talar de om officiellt stöd för en väldigt hög minneskapacitet, som ofta är avsevärt högre än vad som finns tillgängligt på marknaden. Det här planerar Asus inom kort att möta med en egen standard för minnesstickor.

Asus-Svinhöga-DDR4-1.jpg
Asus-Svinhöga-DDR4-2.jpg
Asus-Svinhöga-DDR4-3.jpg

Tekniksidan Videocardz publicerar bilder på Asus minnesstickor, som är i runda slängar dubbelt så höga som ordinarie. Detta gör att de ska kunna erbjuda dubblerad kapacitet mot vad som finns tillgängligt på konsumentmarknaden idag, där entusiastinriktade minnen går upp till 16 GB per modul.

Av bilderna framgår att Asus samarbetar med åtminstone två tillverkare för att ta de höga minnesstickorna till marknaden – G.Skill och Zadak. Därutöver framgår ingen ytterligare information, som om de höga minnena endast blir kompatibla med Asus moderkort eller om de ska fungera på samtliga med DDR4-anslutningar.

Dagens konsumentplattformar från Intel och AMD, sockel LGA 1151 respektive AM4, har officiellt stöd för 64 GB DDR4-minne, vilket således är möjligt att nå med fyra 16 GB-stickor. Nämnvärt är dock att processorer från båda aktörer sannolikt klarar högre kapaciteter utan några direkta kompatibilitetsproblem.

De höga minnesstickorna lanseras sannolikt tillsammans med Intels styrkrets Z390 och Coffee Lake Refresh i oktober månad.