Fristående VR, som inte är beroende av en dator för att användas, är något Oculus talat om länge och lanserade tidigare under året headsetet Go. Det handlar om en mindre kraftfull enhet som kan liknas vid Samsungs Gear VR, och förutom denna har företaget arbetat på ytterligare ett fristående headset kallat "Santa Cruz".

Under årets upplaga av konferensen Oculus Connect lanseras headsetet, som får namnet Quest. Precis som Oculus Go handlar det om ett fristående VR-headset som kan användas utan att vara ansluten till telefon eller dator. Quest särskiljer sig dock genom två nyutvecklade rörelsekontroller, vilka läses av genom inside-out tracking där kamerorna är inbyggda i headsetet.

Oculus_Quest_Front.jpg
Oculus_Quest_Back.jpg
Oculus_Quest_Lifestyle_1.jpg

Sett till specifikationer kommer Quest bestyckat med en panel med en upplösning på 1 600 × 1 440 pixlar per öga, inbyggda högtalare samt 64 GB intern lagring. Enligt Oculus själva är Quest i första hand tänkt för spel och kommer med stöd för ett femtiotal speltitlar vid lansering och fler är på gång.

I övrigt används en Qualcomm Snapdragon 835, vilken enligt företaget vara tillräcklig för att driva släppta speltitlar för Rift och erbjuda en fullgod upplevelse i dessa. Oculus Quest lanseras våren 2019 och har en rekommenderad prislapp på 399 USD, motsvarande 4 400 kronor inklusive moms.