Tjänster för att strömma spel över internet är inget nytt, utan konceptet har prövats på av ett flertal aktörer genom åren. Två som satsar på det idag är Sony och Nvidia med sina tjänster Playstation Now respektive Geforce Now och tidigare under året talades det om att även Google skulle ge sig in på området.

Nu avtäcker företaget vad de kallar för Project Stream, vilket är en tjänst för att strömma spel direkt till webbläsaren Chrome på en bärbar eller stationär dator. Enligt Google handlar det ännu inte om någon faktiskt produkt, utan det är endast ett test för att se hur tekniken fungerar.

Testet består av kommande Assassin's Creed: Odyssey, som deltagarna kommer kunna strömma i 60 bildrutor per sekund direkt till sin webbläsare. För detta rekommenderar Google en nedladdningshastighet på minst 25 Mbit/s och testet är begränsat till användare i USA.

Google talar även om svårigheterna med att strömma spel över internet, jämfört med film och TV-program. För filmer kan användarna lättare ha överseende med fördröjningar för att ladda in innehållet, medan det inte anses acceptabelt i spel. Detta då det har större påverkan på spel, där användaren själv styr det som händer på skärmen.

Nyligen talade även Take-Twos VD Strauss Zelnick om konceptet med att strömma spel över internet, och menade att det kommer slå igenom på riktigt inom några år. I samband med att tekniken utvecklas kommer det enligt honom bli möjligt att strömma spel med minimal fördröjning direkt till TV:n eller datorn.

Project Stream blir tillgängligt för ett fåtal användare den 5 oktober och ska fungera på Windows, Mac OS samt Linux. Huruvida det resulterar i en tjänst som blir tillgänglig för alla är ännu okänt.