Tillverkaren Super Micro Computer, mer känd som Supermicro, är en av världens största aktörer på marknaden för servermoderkort. Företagets moderkort återfinns i servrar världen över och används av bland annat Apple och Amazon, men även inom mer specialiserade områden som sjukvård.

Företaget har nu hamnat i rampljuset då de enligt uppgifter från Bloomberg Businessweek under flera år levererat moderkort som använts för att spionera på bland annat Apple och Amazon. Källor menar att Supermicros moderkort bestyckades med extra kretsar lika stora som ett riskorn, vilket gjorde det möjligt att ta del av känslig information om släppa igenom skadlig kod.

supermicro.JPG

Klicka för större bild. Bild: Scott Gelber/Bloomberg Businessweek.

Enligt uppgift tillverkades kretsarna av en kinesisk militärgrupp, som skickade dessa till Supermicros fabriker i landet. Kretsarna maskerades för att de inte skulle upptäckas, men enligt uppgift ska både Apple och Amazon ha uppmärksammat dem genom interna utredningar.

Målet för attacken uppges ha varit Elemental Technologies, som specialiserar sig på kodning och avkodning av video. Elemental förvärvades av Amazon under 2015 och bolagets servrar användes av bland annat USA:s försvarsdepartement samt amerikanska flottans krigsfartyg. Företaget ansågs därför vara ett viktigt mål och militärgruppen ville med detta få tillgång till affärshemligheter och annan känslig information.

Apple avslutade sitt samarbete med Supermicro under 2016, men enligt dem själva ska det ha varit på grund av helt orelaterade anledningar. Både de och Amazon har även gjort uttalanden där de kraftigt förnekar att de haft någon vetskap om spionaget. Även Supermicro förnekar att de känt till de skadliga kretsarna och ingen av företagets kunder har uppmärksammat dem om detta.