I början av oktober i fjol lanserades Intels processorfamilj Coffee Lake tillsammans med styrkretsen Z370. Inom kort förväntas företagets nästa processorgeneration se dagens ljus, och i samband med detta ska styrkretsen Z390 introduceras, vilken bland annat har integrerat stöd för trådlöst nätverk över 802.11ac-standarden.

Den taiwanesiska moderkortstillverkaren Asrock har nu publicerat bilder och specifikationer för flera moderkort bestyckade med den nya styrkretsen, och bland dessa syns spelinriktade Phantom Gaming-ITX/ac. Som namnet avslöjar handlar det om en produkt med formfaktorn Mini ITX, bestyckad med den kommande styrkretsen och inbyggt Wifi. Sockeln är LGA 1151 och stöd för både åttonde och nionde generationens Core-processorer står på menyn.

z390-phantom-gaming-itxac guru3d.jpg

Bildkälla: Asrock via Guru3D

z390-phantom-gaming-9(l1).jpg

Bildkälla: Asrock via Guru3D

z390-phantom-gaming-6(l1).jpg

Bildkälla: Asrock via Guru3D

z390-phantom-gaming-sli(l1).jpg

Bildkälla: Asrock via Guru3D

z390-phantom-gaming-4(l1) guru3d.jpg

Bildkälla: Asrock via Guru3D

z390-taichi-ultimate(l1) guru 3d.jpg

Bildkälla: Asrock via Guru3D

z390-taichi(l1).jpg

Bildkälla: Asrock via Guru3D

Informationen har sedermera tagits bort från tillverkarens webbplats, vilket starkt indikerar att Asrock presenterade denna tidigare än tillåtet. Phantom Gaming-ITX/ac är utrustad med en ensam PCI Express 3.0 x16-anslutning, som ackompanjeras av fyra SATA-anslutningar samt två platser för M.2-enheter. En 24-pins ATX- och en 8-pins EPS-kontakt svarar för strömförsörjningen, och spänningsregulatorerna hålls svala med ett par kylflänsar.

I/O-panelen är bland annat utrustad med en Thunderbolt 3-anslutning, som har sällskap av fyra USB 3.1 Gen 2 (10 Gbit/s) och en duo USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s). De trådlösa anslutningarna består av Bluetooth 5.0 samt Wifi från Intel, med stöd för hastigheter upp till 1,73 Gbit/s. Därtill finns in- och utgångar för ljud samt Ethernet med hastigheter upp till 2,5 Gbit/s.

Phantom Gaming-serien utökas även av flera andra modeller med snarlika specifikationer men med formfaktorn ATX. Därmed följer fler PCI Express-anslutningar, och platserna för primärminnen ökar från två till fyra. Hos några av moderkorten utökas strömförsörjningen även med en extra 4-pins-kontakt.

Asrock z390 ITX Anandtech 1.png

Bildkälla: Asrock via Anandtech

Asrock z390 ITX Anandtech.png

Bildkälla: Asrock via Anandtech

Moderkortstillverkaren har även publicerat specifikationer för flera Z390-moderkort utanför den Phantom Gaming-familjen, där Z390-ITX/ac är ett exempel. I jämförelse med den spelinriktade motsvarigheter har RGB-belysning fått stryka på foten, och ersatts av en extra Gigabit Ethernet samt två SATA-anslutningar.

Intel Core 9000-serien ska efter en uppdatering av BIOS/UEFI vara bakåtkompatibel med befintliga moderkort med styrkretsar ur 300-serien. Lanseringen av de nya processorerna väntas vara någon gång i oktober, och moderkort med den nya styrkretsen bör bli tillgängliga vid samma tidpunkt.