Kärnornas krig eskalerade under Computex 2018, där AMD och Intel gjorde försök att överträffa varandra. AMD tillkännagav Ryzen Threadripper med 32 kärnor och 64 trådar som lanserades i slutet av sommaren, samtidigt som Intel visade en 28-kärnig historia som med exotisk kylning nådde 5,0 GHz över samtliga kärnor.

Intels mångkärniga dito ska lanseras senare under året och återanvänder bolagets serversockel LGA 3647, vilket även innebär stöd för DDR4-minne i sex kanaler. I samband med Computex visades prototyper med plattformen och nu publicerar Videocardz en bild på en mer färdigställd version av Asus bidrag.

ASUS-ROG-Cascade-LakeX-motherboard.jpg

Moderkortet nämns inte vid namn men har tidigare kallats Asus ROG Dominus, som är en gigant med större mått än ordinarie ATX eller "E-ATX". Den nedre delen av moderkort har fyra fullstora PCI Express 3.0 x16-platser, vilka omgärdas av en täckplåt som går samman med styrkretsens massiva kylfläns.

Högre upp och runt sockeln återfinns inget mindre än tolv DDR4-platser, två för varje minneskanal i processorn. Dessa flankeras av en dubbel uppsättning av Asus egen DIMM 2-anslutning, som kan användas med adaptrar för montering av SSD-enheter enligt formfaktorn M.2.

Det är ingen högoddsare att Intels 28-kärniga processorer kommer kräva mycket sett till strömförsörjning. Detta stärks inte minst av att moderkortet kommer utrustat med vad som ser ut att vara två 24-pinskontakter och en minst sagt rejäl strömdel med tillhörande kylfläns i toppen.

Test: AMD Ryzen Threadripper 2990WX med 32 kärnor

Intels processorer med upp till 28 kärnor tros ha kodnamnet Cascade Lake-X, som i grunden baseras på arkitekturen Skylake. Lanseringen av såväl plattform som processorer tros äga rum under årets slut.