Tidigare under månaden höll Intel ett evenemang där de visade sina kommande processorer, både i konsument- och entusiastsegmentet. I det förstnämnda hamnar de nya modellerna i Core 9000-serien, med bland annat Core i9-9900K som blir företagets första åttakärniga modell för den stora massan.

Under evenemanget talade Intel mycket om spelprestandan för de nya processorerna och hävdade att toppmodellen är världens snabbaste processor för spel. Det faktumet visades med hjälp av prestandatester som gjorts av Principled Technologies, som specialiserar sig på tester av produkter, och processorerna jämfördes med flera modeller från AMD.

Intels tester visade bland annat att Core i9-9900K är 50 procent snabbare än AMD Ryzen 7 2700X, något som nu ifrågasätts av Hardware Unboxed. Enligt dem har flera fel gjorts när testerna utförts och bland annat har AMD:s modeller körts med Game Mode aktiverat i mjukvaran Ryzen Master.

AMD rekommenderar att inte använda Game Mode för vanliga Ryzen-modeller, då det avaktiverar hälften av processorns kärnor, ett CCX-kluster, vilket har en negativ påverkan på prestandan. Utöver det skiljer sig minneskonfigurationen mellan de testade plattformarna, vilket spås ha dragit ned resultaten ytterligare.

Principled Technologies har publicerat en rapport med inställningar och konfigurationer som använts. Den visar att företaget varit inkonsekventa i sitt testande, då de endast ökat minneshastigheten och anpassat timings för Intels plattform men inte för AMD:s. För AMD har Principled Technologies ökat minneshastigheten utan att sätta korrekt profil och ändra timings.

Principled Technologies conducted this initial testing using systems running in spec, configured to show CPU performance and has published the configurations used. The data is consistent with what we have seen in our labs, and we look forward to seeing the results from additional third-party testing in the coming weeks.

I ett uttalande till Tom's Hardware har Intel svarat på kritiken och berättar att de står fast vid resultaten. Enligt dem är de i linje med vad företaget själva kunde se i sina egna tester. Även Principled Technologies har svarat på kritiken och i ett uttalande till Forbes berättar de att Game Mode använts för att vara konsekventa, då det aktiverats för Ryzen Threadripper.

Intel Core i9-9900K, Core i7-9700K och Core i5-9600K finns tillgängliga för förbokning nu och lanseras den 19 oktober. Det är också datumet då medier som SweClockers kan publicera sina tester av processortrion.