Standarden för trådlös nätverksuppkoppling sätts av branschorganisationen Wi-Fi Alliance, som nyligen meddelade att de skulle förenkla namngivningen av denna. Från att tidigare ha använt bokstäver i slutet av namnen går de istället över till att använda siffror, för att underlätta för konsumenter.

Den senaste standarden heter 802.11ax, eller Wifi 6, och Asus lanserar nu sin router RT-AX88U som blir först ut på den svenska marknaden med stöd för den. Det innebär att enheten har stöd för hastigheter upp till 1 148 Mbps över 2,4 GHz-bandet och upp till 4 804 Mbps över 5 Ghz-bandet.

Enligt Asus innebär det att RT-AX88U är mer än dubbelt så snabb jämfört med en router med stöd för 802.11ac, eller Wifi 5. Den nya standarden har också stöd för tekniken orthogonal frequency-division multiple access, eller OFDMA, vilket innebär att flera enheter kan kommunicera på en kanal samtidigt och det ska innebära mer responsiv uppkoppling med kortare fördröjningar.

Diskutera nätverk i SweClockers forum

Tekniken ska också möjliggöra längre räckvidd, då varje kanal delas upp i underkanaler med lägre bandbredd vilket gör att signalen kan skickas längre. Asus RT-AX88U bestyckas med fyra antenner, åtta Gigabit Ethernet och två USB. Den får också stöd för företagets teknik Aimesh, som gör det möjligt att koppla ihop flera enheter för ökad räckvidd.

Asus RT-AX88U finns tillgänglig för förbokning nu och lanseras senare under oktober månad. Priset hamnar på 4 490 kronor.