Med fortsatt tillverkning på 14 nanometer har Intel inriktat sig på företagets första åttakärniga processorer till den stora massan. Åtgärder mot vissa varianter av säkerhetshålen Spectre och Meltdown på hårdvarunivå utlovas. Nu framgår även att bolaget gör en satsning med den integrerade minneskontrollern.

Höga minnesmoduler om 32 GB per modul kallade Double Capacity har skapat en del frågetecken då de dykt upp i läckor. I ett uttalande till Anandtech bekräftar nu Intel att Coffee Lake Refresh får stöd för upp till 128 GB primärminne av typen DDR4, efter att det nämnts i dokumentation för nya datormodeller från HP.

The new 9th Gen Intel Core processors memory controller is capable of supporting DDR4 16Gb die density DIMMs which will allow the processors to support a total system memory capacity of up to 128GB when populating both motherboard memory channels with 2 DIMMs per Channel (2DPC) using these DIMMs.

Det innebär en fördubbling mot nuvarande sockel LGA 1151 och AM4 från AMD, som idag stödjer 64 GB i konfigurationer om fyra minnesstickor på 16 GB vardera. Troligt är att högre minnesmoduler av typen Double Capacity är på gång från flera tillverkare, men i dagsläget är de enda bekräftade Zadak och G.Skill.

Diskutera Intel-processorer i forumet

Det är obekräftat om det utökade minnesstödet även innefattar moderkort med styrkretsen Z370 som redan innehar kompatibilitet med de nya processorerna. Intel Core i9-9900K, Core i7-9700K samt Core i5-9600K lanseras den 19 oktober.