EU har under det senaste året lagt fram ett flertal omtalade förslag, däribland ett som påverkar strömningstjänster som är aktiva i Europa. Förslaget går ut på att tjänster såsom Netflix och Amazon Prime Video måste ha minst 30 procent innehåll som producerats i Europa och syftet är att främja filmskapande i regionen.

Förslaget godkändes nyligen av Europakommissionen och i sin senaste kvartalsrapport riktar nu Netflix viss kritik mot det. Enligt dem kommer beslutet att införa en innehållskvot få konsekvenser, men endast negativa sådana. Samtidigt menar de att kvoten endast kommer ha en marginellt negativ påverkan på hur nöjda kunderna är med tjänsten.

Nonetheless, quotas, regardless of market size, can negatively impact both the customer experience and creativity. We believe a more effective way for a country to support strong local content is to directly incentivize local content creators, independent of distribution channel.

Förutom att det leder till mindre nöjda kunder tror Netflix även att kvoter av alla slag har en negativ effekt på kreativiteten i film- och tv-branschen. Enligt dem är en bättre lösning att istället uppmuntra de som skapar innehåll i regionen på olika sätt, för att på ett naturligt sätt främja skapande i regionen.

Diskutera filmer, TV och annan underhållning i forumet

Lagen med den nya innehållskvoten på 30 procent Europa-producerat innehåll väntas träda i kraft i december. Medlemsländerna har därefter 21 månader på sig att införa reglerna.