2016 släppte AMD arkitekturen Polaris, som i form av Radeon RX 480 skulle behöva ta sig an Nvidia Geforce GTX 1060 i det volymstarka mellansegmentet. Med oklar prissättning och effektförbrukning som sprang iväg var det inte ett självklart val gentemot konkurrenten, men erbjöd ändå ett fullgott alternativ.

Sedan dess har arkitekturen Polaris fått hänga med i en rad revisioner, och uppgifter gör gällande att grafikkretsen Polaris 30 är i antågande, med uppdaterad tillverkningsteknik och högre klockfrekvenser. Enligt uppgifter till Videocardz arbetar Asus just nu med ett skräddarsytt tredjepartskort för kretsen.

Några särskilda detaljer avslöjas inte, annat än att namnet ROG Strix behålls även för AMD:s grafikkort, där Nvidias GPP-program under en tid tros ha fått tillverkare att skapa egna produktserier för AMD:s grafikkort. Från Asus sida dök då serien Arez upp, men denna förefaller vara skrotad inför Radeon RX 590.

Radeon RX 590 väntas bygga på samma krets som Radeon RX 580, men ska vara tillverkad på Globalfoundries förfinade 12-nanometersteknik. Detta ska medföra uppemot 15 procent högre klockfrekvenser, vilket överensstämmer med de prestandatester i 3DMark Time Spy som hittat ut på nätet, där omkring 10 procent högre prestanda stod att finna gentemot föregångaren.

När och om Radeon RX 590 släpps är ännu oklart, och detsamma gäller även för prissättningen.