Turerna mellan EU och Google har varit många de senaste åren, och i fjol krävdes sökmotorjätten på 23,5 miljarder kronor i böter för brott mot konkurrenslagarna. I juli 2018 förklarades bolaget återigen skyldigt till att ha missbrukat sin marknadsledande position kring operativsystemet Android, med en nota på 44 miljarder kronor som påföljd.

Den sistnämnda domen grundas på att Google krävt att tillverkare av Android-baserade telefoner måste installera bolagets sökmotor och webbläsaren Chrome, för att få tillgång till Google Play. Reklam i applikationerna har till stor del skapat intäkterna från operativsystemet, varför tillverkare inte behövt betala licensavgifter.

EU:s dom medför att telefoner tillverkade för den europeiska marknaden inte tvunget behöver de program som Google tidigare listat, och The Verge rapporterar nu att företaget därför har valt att införa en licensavgift för dessa. Avgiften baseras dels på skärmens pixeltäthet och dels på var i Europa enheten ska säljas.

Sverige, Storbritannien, Tyskland, Norge och Nederländerna tillhör en grupp där en pixeltäthet över 500 ppi resulterar i en avgift på 40 USD, motsvarande omkring 450 kronor inklusive moms. Exempelvis tillhör Samsungs Galaxy S9 med 570 ppi denna kategori. För en telefon med pixeltäthet mellan 400 och 500 ppi i samma länder landar istället licenskostnaden på 20 USD, medan 10 USD gäller därunder.

Vidare skriver The Verge att tillverkarna kan slippa avgiften helt eller delvis genom att installera Chrome och Googles sökmotor, men Google har inte kommenterat detta. De tillverkare som inte installerar applikationerna går dessutom miste om reklamintäkter från programmen. Avgifterna ska gälla enheter aktiverade från och med den 1 februari 2019.

Källa: The Verge