Under hösten har Nvidia lanserat nya grafikkort och utan konkurrens i det högre segmentet är Geforce RTX-serien en dyr trio. Från AMD har det varit tomt på stora nyheter sedan lanseringen av arkitekturen Vega, som inte levde upp till de högt ställda förväntningarna när den lanserades augusti år 2017.

AMD CES Tech Day_Lisa Su-25.jpg

Näst på tur från AMD står arkitekturen Navi, som blir den sjätte och sannolikt sista iterationen av Graphics Core Next (GCN). I samband med detta tar AMD klivet från Globalfoundries 14 nanometer till TSMC:s 7 nanometer, där högre transistortäthet, energieffektivitet och klockfrekvenser är att vänta.

Nu rapporterar Fudzilla att AMD har tidiga exemplar av Navi körandes internt och att kretsarna presterar bättre än väntat. Detaljerna kring Navi är ännu få och förutom tillverkningsteknik är stöd för "nästa generations minnesteknik" det enda AMD gått ut med officiellt. Detta innebär antingen GDDR6 som Nvidia redan introducerat med Turing eller en ny version av High-Bandwidth Memory (HBM).

Tidigare rapporter talar för att fokus med Navi ligger på mellansegmentet snarare än det absoluta toppskiktet, inte helt olikt hur fokus för arkitekturen Polaris varit god prestanda i prisklasser under 3 000 kronor. Flaggskepp som Radeon RX 580 och innan dess RX 480 har konkurrerat mot Geforce GTX 1060.

De förbättringar som väntas av TSMC:s 7-nanometersteknik är omkring tre gånger högre transistortäthet och mer än dubblerad energieffektivitet, jämfört med både 16 och 14 nanometer från TSMC respektive Globalfoundries. Detta har fått många att spekulera kring att AMD siktar på Geforce GTX 1080-prestanda med Navi, men till ett mycket lägre pris.

Lanseringen av arkitekturen Navi äger rum under år 2019, av allt att döma som tidigast till sommaren.

Läs mer om Navi och 7 nanometer: