Processorjätten Intel har tidigare levererat nya tillverkningstekniker med högre transistortäthet och energieffektivitet på löpande band, men har på senare år stött på patrull. Bolagets 10-nanometersteknik är åratal försenad, samtidigt som resten av halvledarindustrin går vidare till mer avancerade tekniker.

Sidan Semiaccurate med Charlie Demerjian vid rodret har vid åtskilliga tillfällen skrivit om Intels trångmål innan de blivit officiella. I en ny rapport uppges att Intel nu kastat in handduken och lagt ned arbetet med sin 10-nanometersteknik, som ursprungligen var tänkt för lansering mot slutet av år 2015.

Mark-Bohr-2017-Moores-Law-29.jpg
Kaizad-Mistry-2017-Manufacturing-7.jpg
Mark-Bohr-2017-Moores-Law-19.jpg
Mark-Bohr-2017-Moores-Law-20.jpg
Kaizad-Mistry-2017-Manufacturing-25.jpg

Innan Intel medgav problem skrotades under våren år 2016 den framgångsrika modellen Tick-Tock, en förutsägbar lanseringsmodell som vartannat år utlovade en ny tillverkningsteknik med en redan befintlig arkitektur (Tick) och vice-versa åren däremellan (Tock).

Detta ersattes av något kallat Process-Architecture-Optimization, som på pappret innebär en ny tillverkningsteknik vart tredje år med större förbättringar mellan varje teknikskifte. Detta kompletterades av hyper scaling, ett löfte om att varje kliv till en ny tillverkningsprocess skulle bli mycket större än tidigare.

För ovanlighetens skull dementerade Intel på Twitter och kallade uppgifterna för osanna. Vidare skriver Intel att arbetet på 10 nanometer fortlöper och att de ser fortsatta förbättringar i yields, andelen fungerande kretsar vid produktion. Trots detta står Semiaccurate fast vid rapporten om att 10 nanometer sett vägs ände.

Förutsatt att rapporten stämmer är det ännu oklart hur vägen framåt ser ut för Intel, som under lång tid varit världsledande inom tillverkningstekniker. En möjlighet är att företaget tar fram en teknik som inte är fullt lika avancerad som 10 nanometer men bättre än dagens 14 nanometer. En annan väg framåt skulle kunna vara att bolaget helt ger upp 10 nanometer och lägger alla resurser på 7 nanometer.

De senaste officiella uppgifterna är att 10 nanometer går in i storskalig produktion och att processorer på tekniken släpps på bred front i slutet av år 2019.

Läs mer om Intels 10-nanometersproblem: