Säkerhet på webben har blivit en allt viktigare fråga för många användare, vilket bland annat gjort att tjänster som sätter personlig integritet i fokus blivit allt populärare. Bland webbläsarutvecklare är Mozilla en av de som arbetat mycket med detta, bland annat då de nyligen meddelade att Firefox inom kort automatiskt börjar blockera spårning av användare.

Nu berättar Mozilla att de börjat utföra tester med ytterligare en säkerhetsrelaterad tjänst i Firefox, och det handlar om prenumeration på en VPN-tjänst som kommer säljas direkt i webbläsaren. Ett fåtal användare i USA kommer få prova den nya funktionen, vilken innebär att om de är uppkopplade på ett osäkrat nätverk får de en rekommendation om att använda en VPN för att öka säkerheten.

För detta samarbetar Mozilla med ProtonVPN, som tillhandahålls av skaparna av den populära mejlklienten Protonmail. Enligt Mozilla valde de just ProtonVPN för att de levde upp till kraven på användarvänlighet och säkerhet, bland annat då de inte sparar någon information alls om sina användare.

Funktionen blir till en början tillgänglig för ett fåtal amerikanska användare, och det är ännu oklart huruvida den implementeras i en kommande version av Firefox. Troligt är att detta beror på hur testet tas emot av användarna.