Tidigare under månaden framkom det att Patent- och marknadsdomstolen dömt till filmbolagens fördel i frågan om huruvida operatören Telia ska tvingas blockera så kallade "piratsajter". Tvisten har pågått sedan maj 2018 och domen innebär att Telia framöver måste hindra kunder från att besöka sidor såsom The Pirate Bay.

Nu, cirka två veckor senare, berättar Telia för IDG att de har för avsikt att överklaga domen. Bakom stämningsansökan finns ett flertal stora aktörer såsom Svensk Filmindustri, Nordisk Film, TV4, C More, Disney Entertainment och Warner Bros.

Vi överklagar eftersom det är en principiellt viktig fråga för oss och för internet. Vi tolkar lagen annorlunda än domstolen, vilket vi kommer fortsätta lägga mycket krut på att redogöra för i domstolsprocessen.

Enligt Telias presschef Irene Krohn väljer företaget att överklaga då frågan är viktig för dem och internet i stort. Hon menar att de tolkar lagen annorlunda än domstolen som dömt till filmbolagens fördel, och de kommer lägga stor vikt vid det vid överklagandet.

Telia är idag den största leverantören av bredband i Sverige med god marginal, med en marknadsandel på över 30 procent. De blir den andra operatören att dömas till att blockera sajter såsom The Pirate Bay, efter Bredbandsbolaget. I Bredbandsbolagets fall var dock situationen omvänd, då de först friades i tingsrätten för att senare fällas i hovrätten.

Ärendet drivs vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen som är en del av Svea hovrätt, och en dom där kan inte överklagas. I särskilda fall kan dock ett slutgiltigt avgörande gå vidare till Högsta domstolen.

Läs mer: