I oktober 2017 avtäckte Western Digitals dotterbolag HGST världens första mekaniska hårddisk med 14 TB lagringsutrymme, som riktades mot datacenter och andra företagskunder. Sedan dess har flera tillverkare matchat storleken och Seagate släppte nyligen flera varianter riktade mot konsumenter.

Nu lanserar Western Digital hårddisken Ultrastar DC HC620 som är först med att ta klivet upp till 15 TB, och liksom för fjolårets rekordmodell handlar det om en 3,5-tumsenhet som fyllts med helium. Cacheminnet är på 512 MB och rotationshastigheten för enhetens åtta magnetiska plattorna är 7 200 RPM, medan läs- och skrivhastigheten specificeras till 255 MB/s.

ultrastar-dc-hc620-400x500_0.png

För att uppnå den högre lagringskapaciteten används tekniken Shingled Magnetic Recording (SMR), vilket innebär att lagringsspåren överlappar varandra för en ökad lagringsdensitet. Nackdelen är att skrivprestandan tar stryk i och med att spår måste skrivas om när ny data lagras.

Ultrastar DC HC620 kommer även i en variant med 14 TB lagringsutrymme, där båda varianterna kommer i utförande med SAS- eller SATA-anslutning. Hårddisken kommer med fem års garanti och är ämnad för företagskunder, varför det i dagsläget är oklart vad prislappen landar på.