Det juridiska kriget mellan filmbolag och internetleverantörer har pågått i flera år, där förstnämnda vill tvinga fram blockering av "piratsajter". Nyligen dömde Patent- och marknadsdomstolen till filmbolagens fördel i en tvist med internetleverantören Telia. I fjol fälldes Bredbandsbolaget i samma fråga och nu måste alltså även Telia blockera en rad piratsajter, något som bolaget har för avsikt att överklaga.

Filmbranschen är dock inte ensam om att ha problem med "piratsajter". Ett annat exempel är holländska Elsevier, som hanterar och publicerar texter inom medicin och naturvetenskap. De kräver nu att fildelningssajter där materialet finns tillgängligt ska blockeras av sju svenska operatörer. Bland dessa finns Bahnhof, som på sin webbplats meddelar att de följer kravet från Elsevier.

Internetleverantören väljer att följa instruktionerna från förlaget då de inte ser några möjligheter att vinna tvisten i en domstol, där förloraren sedan får stå för notan för båda parters rättegångskostnader. De bolag som inte följer Elseviers begäran ska därtill betala ett återkommande vite om 500 000 kronor.

Beslutet träder i kraft omgående och Bahnhof har skickat in ett svaromål där det framgår att de fogar sig efter kraven. De passar även på att ge en känga till Patent- och marknadsdomstolen, vilken de menar är jävig, samtidigt som flera delar av domarna mot Bredbandsbolaget och Telia beskylls för att vara juridiskt felaktiga. Bahnhof valde därutöver att blockera Elseviers officiella webbplats.

Läs mer: