Efter en längre tid av prisuppgång för primärminne är trenden bruten, men priserna är fortfarande signifikant högre än våren 2016. Detta kunde SweClockers visa i en priskoll av DDR4-minnen som gjordes i oktober månad. Samtidigt pekar mycket mot att den nedåtgående kurvan fortsätter under resten av året.

Dramexchange-november-2018.JPG

Nu rapporterar Dramexchange om överutbud av DRAM-kretsar på marknaden, varför prisfallet spås fortsätta. Minnestillverkarnas kontraktspriser till kunder ligger för årets fjärde kvartal på 31 USD för moduler på 4 GB. Detta är en nedgång med 10 procent, från 34,5 USD under tredje kvartalet.

Detsamma gäller även moduler i den större kapacitetsklassen 8 GB. Listpriserna här anges i nuläget till 61 USD jämfört med 68 USD under årets tredje kvartal. Samtidigt påpekar Dramexchange att det precis blivit överutbud på DRAM och att priserna därför kan komma att sjunka ytterligare under november och december.

En annan trend som noteras är att minnesmoduler med kapacitet på 8 GB är på god väg att gå om varianter på 4 GB. Anledningen till detta tillskrivs just de lägre priserna, vilket gör att datortillverkare i allt större utsträckning trycker in högre kapaciteter i sina färdiga konsumentprodukter.

Samtidigt blickar analysfirman framåt mot första kvartalet 2019, där priserna spås sjunka med ytterligare 10 procent jämfört med fjärde kvartalet i år. Sett på den svenska detaljhandeln skulle detta motsvara runt 80 kronor per gigabyte DDR4-minne, ned från hela 120 kronor april 2018 men fortsatt dubbelt så högt som 40 kronor våren 2016.

SweClockers priskoll av DDR4-minnen (oktober 2018)

Andra faktorer som spelar in är bristen på Intel-processorer, som ligger ur fas med mängden DRAM på marknaden och därmed varit bidragen till rådande överutbud. Samtidigt återstår att se vilken effekt det får att Samsung och SK Hynix vrider ned tillverkningstakten för att stabilisera och håller priserna uppe.