Efter att arkitekturen Zen lanserades för konsumenter i serien Ryzen återvände AMD till servermarknaden med serien Epyc, som samtidigt ersatte det anrika varumärket Opteron. Med fyra Zeppelin-kretsar kunde AMD leverera 32 kärnor, 64 trådar och åtta minneskanaler med bland annat Epyc 7601.

Lisa-Su-AMD-Epyc.jpg

Det har tidigare talats om att andra generationens Epyc skulle leverera upp till 48 kärnor, men nu bekräftas tidigare lösa rykten om en dubblering. Det handlar således om hela 64 kärnor Zen 2 som via Simultaneous Multithreading (SMT) levererar 128 trådar. Till detta hör likt tidigare åtta DDR4-minneskanaler och kompatibilitet med sockel SP3.

LisaSu_NextHorizon_Close-03.jpg
LisaSu_NextHorizon_Close-04.jpg
LisaSu_NextHorizon_Close-05.jpg
LisaSu_NextHorizon_Close-06.jpg
LisaSu_NextHorizon_Close-07.jpg

Den andra stora nyheten är att AMD med andra generationens Epyc tar steget till PCI Express 4.0. Likt tidigare nya versioner av PCI Express handlar det om en dubblering av bandbredd, vilket således innebär hela 64 GB/s i konfigurationen PCI Express 4.0 x16.

I prestandaväg talar AMD om ett minst sagt massivt lyft ställt mot första Epyc "Naples" som tillverkas på 14 nanometer och har arkitekturen Zen. Tack vare arkitekturen Zen 2 och 7 nanometer hävdar AMD att "Rome" levererar dubblerad prestanda per sockel medan flyttalsprestandan fyrdubblas.

LisaSu_NextHorizon_Close-12.jpg
LisaSu_NextHorizon_Close-13.jpg
LisaSu_NextHorizon_Close-14.jpg

Under presentationen passade AMD på att jämföra en 64-kärnig Epyc-processor mot det bästa Intel har sett till parkopplade processorer (2S) – två stycken Intel Xeon Platinum 8180 med 28 kärnor och 56 trådar vardera. I Cray Benchmark tog ett tidigt exemplar av Rome hem segern och slutförde uppgiften på 28,1 sekunder, jämfört med 30,2 sekunder för Intels dubbla uppsättning av värstingprocessorer

LisaSu_NextHorizon_Close-17.jpg

Lanseringen av AMD Epyc "Rome" äger rum i början av år 2019.

Läs mer om Zen 2 på 7 nanometer: