Redan i början av 2018 uppdagades det att EU lagt fram ett nytt förslag om hårdare upphovsrättslagar på webben. Det har sedan dess varit många turer kring direktivet, som bland annat innefattar Artikel 11 och Artikel 13 och det har gjorts om flera gånger innan det till slut röstades igenom i september.

Direktivet har mötts av kritik från flera håll, däribland streamingjätten Netflix som menade att det endast kommer få negativa konsekvenser. Nu stämmer även Youtube in i kören, då VD:n Susan Wojcicki i ett inlägg på företagets blogg berättar att det kommer påverka många videoskapares möjlighet att försörja sig.

Anledningen är att Youtube på grund av de nya upphovsrättslagarna kan tvingas blockera videoklipp där det är oklart vem som är den ursprungliga upphovsrättsinnehavaren. Wojcicki menar att EU:s intentioner är goda, men att det inte kommer fungera i praktiken då det inte är realistiskt att en plattform som Youtube ska vara juridiskt ansvariga för allt som laddas upp.

Diskutera streaming och videoskapande i SweClockers forum

Enligt henne finns det bättre lösningar på problemet än de som EU röstat igenom. De nämner bland annat samarbeten mellan upphovsrättsinnehavare och plattformar där innehåll laddas upp samt mer avancerade system för avläsning, såsom Youtubes eget Content ID.