Intel har sedan en tid tillbaka haft kapacitetsproblem på 14 nanometer, vilket fått stora konsekvenser för både dem själva och deras kunder. Nyligen gick Compals VD Martin Wong ut och berättade att det i dagsläget är "osannolikt" att Intel kan lösa detta och återgå till normal produktion innan 2019 års andra hälft.

Detta styrks nu ytterligare av Digitimes, som citerar branschkällor vilka menar att Intel kommer minska leveranserna av processorer för stationära datorer till tillverkare av färdigbyggda system. Intel uppges göra detta för att istället kunna satsa på modeller för bärbara datorer och servrar.

Förutom datortillverkare väntas Intels beslut även påverka tillverkare av moderkort, då de uppskattningsvis kommer minska sin försäljning med upp till 20 procent under fjärde kvartalet 2018. I vissa fall uppskattas försäljningen återgå till nivåer som inte uppmätts sedan fenomenet med brytning av kryptovalutor slog igenom i början av 2018.

I ett uttalande till Digitimes berättar även Asus VD Jerry Shen att Intels kapacitetsproblem kommer fortsätta under 2019, och att de redan haft en påtaglig påverkan på företagets intäkter. Han nämner dock att det är andra faktorer som också bidragit till detta, såsom USA:s nyligen införda handelstullar mot Kina.

Tullavgifterna ligger på 25 procent och omfattar bland annat elektronik som importeras från Kina till USA, och har enligt Shen lett till att flera valutor minskat i värde mot den amerikanska dollarn. Detta ha i sin tur lett till högre kostnader för Asus.

Läs mer om Intels kapacitetsproblem: