I och med lanseringen av processorserien Ryzen i början av 2017 tog AMD några rejäla kliv tillbaka in på processormarknaden, där ärkerivalen Intel under en period var relativt ostörd. Ryzen har främst sett framgångar när det kommer till produkter för stationära datorer för den breda massan, men även HEDT-plattformen Ryzen Threadripper samt serverprocessorerna i Epyc-familjen har tagit marknadsandelar.

Under hösten 2017 avtäckte AMD även några processorer för bärbara datorer i form av Ryzen 2000U-serien, där Zen-kärnor kombineras med Radeon RX Vega-grafik och ett konfigurerbart TDP-värde från 12 W. Genom databasen för Userbenchmark hittar nu en tidigare okänd processormodell ut på webben, och enligt ett Twitterinlägg signerat Tum Apisak rör det sig om Ryzen 7 3700U.

Ryzen 7 3700U.PNG

Klicka för större bild

Som namnet avslöjar handlar det om nästa generations strömsnåla processorer för bärbara datorer. Enligt databasen bjuder Ryzen 7 3700U på fyra kärnor och flertrådstekniken Simultaneous Multithreading för åtta trådar. Produktens ID-nummer innehåller information om klockfrekvenserna, där 2,2 och 3,8 GHz gäller för bas- respektive turbofrekvens, vilket är identiskt med Ryzen 7 2700U.

Den integrerade grafikdelen benämns som "Picasso", vilket är det kodnamn som ska efterträda de nuvarande "Raven Ridge"-processorerna för både bärbara och stationära datorer. Samma processor syns även i databasen för prestandatestet Sisoft Sandra, där grafikdelen istället listas som Radeon RX Vega 10 och pekar på att grafikarkitekturen återanvänds för "Picasso".

Sisoft ryzen 7 3700u.PNG

Den tredje generationens Ryzen-processorer för stationära datorer har kodnamn "Matisse" och ska använda arkitekturen Zen 2 samt tillverkas på 7 nanometer. För Ryzen 7 3700U och andra produkter med integrerad grafik talar tidigare uppgifter för att arkitekturen istället blir Zen+, medan tillverkning på 12 eller 7 nanometer ska förbättra energieffektivitet.

Ryzen 7 3700U och "Picasso" ska lanseras någon gång under 2019, men någon mer exakt tidpunkt för detta är i skrivande stund okänd. Det faktum att delar av processorserien börjat figurera på webben talar dock för att denna tidpunkt inte nödvändigtvis är avlägsen.

Läs mer om AMD Ryzen med integrerad grafik